De geur van de wijn, enkele geurkarakteristieken:
- Chardonnay: Hazelnoot, limoen, vanille, karamel
- Silvaner: Aarde, reuzel, viooltjes
- Barbaresco, barolo: Gedroogde rozen, kaneel, kruidnagel, sandelhout, teer
- Bordeaux: Zwarte aalbessen, kaneel, vanille, cederhout, koffiebonen
- Pinot grigio: Witte bloesems, groene appels, hooi, broodkorst
- Sancerre: Paprika, brandnetels, vuursteen, mos
- Chianti classico: Kersen, aalbessen, braambessen, eucalyptus, verse twijgjes
- Côtes-du-Rhône: Braambessenjam, blauwe pruimen, geroosterde amandelen, peper, tabak
- Champagne: Pompelmoes, krijt, brioche
- Riesling: Leisteen, perzik, mango, munt, petroleum
- Rioja: Kersenjam, boter, zwarte bessen, schellak
- Bourgogne: Zwarte kersen, kaneel, versleten autobanden, boomwortels, kruidnagel
Enkele termen:
- Bitter: zeer onaangename smaak, die als hij aan een overmaat van tannine te wijten is, zachter kan worden en zelfs helemaal kan verdwijnen na het rijpen van de wijn.
- Een wijn met body: een ronde, stevige wijn die de mond vult.
- Evenwichtig: de eigenschappen van deze wijn vormen een harmonieus geheel.
- Fluwelig: zeer soepele wijn die het verhemelte streelt.
- Fris: wijn die de frisheid van het fruit nog heeft – vin de primeur.
- Krachtig: rijke, volle wijn met veel body.
- Levendig: rijke wijn met iets prikkelends (het tegendeel van vlak).
- Licht: wijn met weinig alcohol en vaak ook weinig kleur, die echter heel plezierig kan zijn als hij van goede afkomst is.
- Onrijp: te jonge, in ieder geval te zure wijn.
- Pittig: wijn waarin de zuren in evenwicht zijn, vaak een stevige wijn.
- Rond: soepele, volle en vette wijn, zonder stroefheid.
- Soepel: zachte wijn, heerlijk van smaak en zonder al te veel tannine.
- Vlak: wijn zonder pit door gebrek aan zuur en andere prikkelende eigenschappen.
- Vol: zijdezachte en toch stevige wijn met uitgesproken eigenschappen.
Wat was dit ook alweer?
geur : kattenpis, hooi, abrikoos, onrijpe kruisbes, rauwe soepgroenten, asperges, balsem, licht eiken: is discreet, elegant en complex tegelijk.