Domaine des Cassiers Sancerre Famille Fouassier Loire Frankrijk BIO
Slechts gescheiden van het Sancerre gebied door de rivier Loire ligt dit gebied dat wereldberoemd is om haar witte wijn van de lokale druif Blanc Fumé. Dit is de lokale naam voor de Sauvignon Blanc. Hier komt dus de naam Fumé vandaan. Alleen witte wijnen! Domaine Fouassier behoort tot de beste producenten en produceert de wijn Domaine des Cassiers.
De Fouassier-familie is een van de oudste wijnbouwersfamilies van Sancerre. Op het moment van de phylloxera maakte Jules Fouassier deel uit van de 500 wijnbouwers van het dorp Sancerre (tegenwoordig zijn er ongeveer tien). Na de phylloxera-crisis herplantte Jules Fouassier de Clos Paradis in 1902. Hij zorgde voor opschudding in de wijngaard, aangezien hij dit perceel op 1,20 vierkante meter plantte met het traliewerk dat we vandaag kennen (1 staak van acacia om de 5 voet en drie draden).
Na de Eerste Wereldoorlog stuurde Jules zijn zoon, Gustave op een stage, om meer te weten te komen over de handel van kuiper en wijnbouwer en betaalde hij zijn training 800 frank.
In 1923 nam Gustave met enkele collega’s deel aan een boerderijwedstrijd in Parijs. Niemand kende de wijn van Sancerre, maar deze kleine en niet-herkende wijn die in de gebouwen van zijn huidige naam stond, boeide veel mensen.
In de jaren 30 begon Gustave’son, Raymond genaamd, al op 13-jarige leeftijd in de wijngaard te werken sinds zijn vader aan een ernstige ziekte leed.
In 1959 ging Raymond door met de mechanisering verkocht van zijn laatste Percheron-paard.
In 1966 begon Pierre Fouassier, Raymond’s oudste, aan het einde van zijn studies aan de wijnbouwschool van Baume in de landbouw. Hij raakte betrokken bij een nieuw werk: de handelsactiviteit van de landbouw ontwikkelen en de kelder onderhouden met zijn vader. Hij had al 10 hectare in bezit.
De jaren 70 markeerden een nieuwe groei vanuit een mechanisch en economisch oogpunt. Al in 1971 kwam Jean-Michel, de jongste, aan het werk in de wijngaard nadat hij zijn studie aan de wijnbouwschool van Baume had afgerond. Hij had de leiding over de wijngaard en de kelder.
De nieuwe eeuw begon met de komst van de tiende generatie met Benoit in 2000 (zoon van Jean-Michel) en Paul in 2001 (zoon van Pierre) die een nieuwe manier van werken en een nieuwe cultuur van de wijngaard introduceerde.
Tegenwoordig strekt het landgoed zich uit over bijna 56 hectare, waarvan 80% afkomstig is van het nobele en zeer oude druivenras Sauvignon, en voor de rest van de meest delicate en elegante rode druivensoorten, genaamd Pinot Noir. Zij voeren een traditionele teelt uit, die de meest voorouderlijke methoden combineert die door anderen worden doorgegeven vanuit de biologische of biodynamische cultuur en de modernste op het gebied van apparatuur.
Het sleutelwoord is het respect voor het terroir, ze doen hun best om de omgeving te respecteren die hun tool is en die het erfgoed vertegenwoordigt dat ze doorgeven aan de volgende generaties.
Het oudste deel van de kelders werd gebouwd in 1972, toen de oude kelders (uit de 16e eeuw) in het hart van Sancerre te klein werden om de uitbreiding van de familiewijngaard te realiseren.
Het werk in de kelder begint tijdens het oogstseizoen.
Wanneer ze worden geplukt en naar de accommodatie worden gebracht, worden de druiven getransporteerd naar wijnpersen voor witte druiven en in de wijntanks voor de rode wijnen.
Na ontvangst van de oogst voeren ze een sequentiële persing uit op de witte druiven in de modernste pneumatische persen. Deze koning van lange persing is zoet voor de oogst en laat ons de composieten en de nobele aroma’s uit de schil en het vlees van de druif halen. Wanneer de sappen zijn uitgedreven, worden ze door de zwaartekracht in roestvrijstalen tanks verzonden. Vervolgens verlagen ze de temperatuur van het sap zodat er een vaste materiaalinstelling plaatsvindt. Dit wordt de most settling genoemd.
Wanneer de nederzetting moet hebben plaatsgevonden, laten we de temperatuur van het sap stijgen. De alcoholische gisting begint met de gist, die van nature aanwezig is op de coating. Deze gisten worden ‘wilde gisten’ genoemd.
Dit is op dit moment dat ze kunnen assisteren bij de lange en langzame ‘geboorte van de wijn’, en zoals elke geboorte, moet het nauwlettend in de gaten worden gehouden.
Het motto van de familie Fouassier: wijn wordt geboren op het land en niet in de kelder. er wordt dan ook uitsluitend BIO-Dynamisch gewerkt, dus alleen wilde gisten en de maankalender bepaalt de oogstdatum. een bijzondere familie met bijzondere wijnbenadering. En dus bijzondere wijnen.
Wijngaard areaal 10 hectare, druiven Sauvignon Blanc, bodem klei-krijtachtig, ligging plateau en heuvel. De wijnstokken worden gesnoeid in ‘Guyot simple’. De teelt is traditioneel.
Oogst: ‘Le Domaine des Cassiers’ is gemaakt met wijnstokken van 15 tot 35 jaar oud. Om maximaal te worden beschermd, wordt de oogst gestalkt en via transportbanden naar de pneumatische pers geleid. Vinificatie: traditioneel, in roestvrijstalen tanks met het brouwen van de wijnmoer.
Meer vindt u op: www.fouassier.fr
Exclusief wijnhuis voor Wijnkeuze-online. Prijs is incl. BTW.
Voor uw bijdrage in de verzend/verpakkingskosten kijk op Verzendkosten & levertijd.
De afbeeldingen geven een (sfeer)impressie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wist u dat de bestellingen ook in een ParcelShop bij u in de buurt kunnen worden bezorgd!
U krijgt bericht wanneer uw bestelling er is en u haalt binnen 5 dagen uw bestelling af op het moment dat het u uit komt. Vermeld tijdens het bestellen dat u uw bestelling wilt afhalen bij een ParcelShop en wij regelen dat voor u.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.