Nik Weis Riesling Sekt Brut Mosel, Duitsland
Heerlijk klimaat
Nik Weis staat erom bekend dat hij authentieke wijnen produceert met respect voor de natuur.
De omstandigheden in zijn wijngaarden zijn dan ook perfect. N ik: “de Rieslingdruif voelt zich goed thuis in het klimaat van de Moezel- en Saarvallei: we hebben hier warme dagen en koele nachten, daardoor krijg je een mooie zuurtegraad en produceert de druif niet extreem veel suiker. En door het lage suikergehalte kun je wijnen produceren met een relatief laag alcoholgehalte. Lichte en elegante, heel smaakvolle wijnen dus, met een mooie en levendige zuurtegraad. Ik zie de Rieslingdruif als een sportwagen onder de wijnen, met een lichtgewicht frame en daarop een extreem elegante carrosserie.”
‘WIJ ZIJN GEZEGEND MET FANTASTISCHE WIJNGAARDEN, DIE ZIJN HET BELANGRIJKST’
De wijnhistorie van de familie Weis gaat echter al veel verder terug. Nik is de derde generatie Weis die aan het roer staat en maakt zijn wijnen zoals de natuur het heeft bedoeld. Waar grootvader Nicolaus Weis in 1947 begon met zo’n vijf hectare aan wijnstokken bestaat het areaal van Weingut St. Urbans-hof vandaag de dag uit ongeveer veertig hectare, verspreid over zes wijngaarden in de Moezel en Saar: Leiwener Laurentiuslay, Piesporter Goldtröpfchen, Mehringer Blattenberg, Ockferner Bockstein, Schodener Saarfeilser Marienberg en Wiltinger Schlangengraben, Door het verkopen en kopen van percelen heeft Nik een indrukwekken portfolio aan wijngaarden. Maar liefst vijf daarvan dragen het predicaat ‘Grand Cru-wijngaard.’
Uniek terroir
“Nu zijn wij gezegend met fantastische wijngaarden. Die zijn het belangrijkste, want ze vormen de basis”, vervolgt Nik. “Daarmee heb je de kracht voor mooie wijnen in handen. Ze liggen perfect ten opzichte van de zon. Het leisteen in en op de bodem geeft daarnaast goede mineralen af en neemt overdag de warmte op. Tijdens de nachten geven deze stenen de warmte weer aan de wortels af, waardoor deze warm blijven, terwijl de druiven zelf in een koude omgeving hangen. Dat is één van de dingen die het terroir zo uniek maakt.”
Karaktervolle wijnen
Om dit terroir goed tot uiting te laten komen in de wijnen, werken Nik en zijn team samen met de natuur: “We onderhouden de wijngaarden goed en houden de opbrengsten laag om de beste kwaliteit te krijgen en wijnen met veel karakter te produceren. Een groot gedeelte van het onderhoud gebeurt daarom ook handmatig. Bij de wijngaarden die op de steile hellingen liggen, kan dat trouwens ook niet anders, daar kunnen geen machines rijden. Daarom kunnen we op de schuine wijngaarden overigens wel meer wijnstokken per hectare plaatsen. De beplanting van de wijngaard
is dus afhankelijk van de hellingshoek en varieert van 5.000 tot 10.000 wijnstokken per hectare. We willen mét, en niet tégen de natuur werken en gebruiken dus geen onnatuurlijke meststoffen en dat soort zaken. Daarmee creëren we ook de basis voor een betere kwaliteit.”
Meer smaak
“Daarnaast plukken we relatief laat, meestal van eind september tot eind oktober, zodat de druiven meer smaak bevatten. Op basis van de smaak beslissen we wanneer dit precies plaatsvindt. In de regel zit er wel een patroon in en zijn de druiven in de ene wijngaard altijd eerder rijp dan in de andere. Dit is afhankelijk van het microklimaat van de wijngaard, hoe deze ligt ten opzichte van de zon, de wind, de waterhuishouding is en hoe steil de helling is. Er zijn veel kleine factoren die een grote rol spelen voor het uiteindelijke resultaat.” Het echte werk speelt zich dus af in de wijngaard.
Net als het onderhoud van de wijngaard, wordt ook het plukken van de druiven handmatig gedaan, om zo een perfecte selectie te kunnen maken.
Bepaalde complexiteit
“In de wijngaard werken we hard en in de kelder doen we niets anders dan goede omstandigheden creëren. Daardoor blijft het karakter van de druiven bewaard en dat proef je terug in de wijn. De smaak is hierdoor heel authentiek. Onze oudste wijnstokken dateren uit 1905. De opbrengst ervan is relatief laag, maar de kwaliteit is hoog. De wortels gaan diep in de bodem, waardoor ze ook tijdens drogere jaren water tot hun beschikking hebben. Een dergelijke wijngaard is ook complexer omdat deze nooit volledig uit oude beplanting bestaat: er sterven wijnstokken af en er worden nieuwe tussen de oude ranken geplant. Hierdoor ontstaat een gevarieerde samenstelling qua leeftijd. Het resultaat is een mix van druiven die een bepaalde complexiteit aan de wijn geeft. En dat zorgt natuurlijk voor nog meer karakter.”
Verschillende stijlen
“Na het persen gaat de most in roestvrijstalen tanks. Na 12 tot 24 uur tappen we het heldere sap af en blijft het bezinksel achter. Daarna laten we het sap in roestvrij stalen of eikenhouten vaten fermenteren. Op deze manier maken we totaal verschillende wijnen, allemaal op basis van de rieslingdruif uit hetzelfde jaar en onder toezicht van dezelfde wijnmaker. Dit komt omdat we heel individueel met de verschillende wijngaarden en diverse stadia van rijpheid van de druiven werken. Er wordt niets gemanipuleerd. Daardoor krijg je heel natuurlijke en verschillende stijlen en is elke wijn uniek. En dat is precies wat ik voor ogen heb.”
Perfecte match
Doordat rieslingwijnen zo divers zijn kun je er geen algemene wijn-spijscombinatie aan hangen. Hoewel ze dankzij het vaak intense aroma en uitgesproken smaken dikwijls aan kruidige en pittige gerechten uit de Aziatische keuken worden gekoppeld.
Maar juist omdat ze zoveel smaken en aroma’s herbergen en de stijlen zo divers zijn, hebben Rieslingwijnen veel meer in hun mars.
Serveer een menu van zes gangen en je kunt bij elke gang een andere Riesling schenken die perfect matcht bij het gerecht. Daardoor zijn goede Rieslings niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel boeiend om te ontdekken en je gasten mee te verrassen.
‘Rieslingwijnen, met hun verschillende smaken en aroma’s hebben erg veel in hun mars’.
Exclusief wijnhuis voor Wijnkeuze-online. Prijs is incl. BTW.
Voor uw bijdrage in de verzend/verpakkingskosten kijk op Verzendkosten & levertijd.
De afbeeldingen geven een (sfeer)impressie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wist u dat de bestellingen ook in een Parcelshop bij u in de buurt kunnen worden bezorgd!
U krijgt berecht wanneer uw bestelling er is en u haalt binnen 5 dagen uw bestelling af op het moment dat het u uit komt. Vermeld tijdens het bestellen dat u uw bestelling wilt afhalen bij een Parcelshop en wij regelen dat voor u.