Chateau Capet Guillier rouge Grand Cru Saint-Emilion Bordeaux Frankrijk
Château Capet Guillier ligt in de stad Saint Hippolyte, aan de poorten van Saint-Emilion.
De wijngaard van ongeveer vijftien hectare is begiftigd met emblematische druivensoorten: merlot, cabernet franc en malbec. Het wijndomein profiteert van twee verschillende en typische terroirs van de appellatie.
De wijngaarden van Château Capet-Guillier bevinden zich aan de zuidkust van Saint Émilion, die een perfecte ligging geniet. Een terroir van melasse uit Fronsadais met zijn actieve kalksteen en natuurlijk gedraineerde hellingen, evenals op de zanderige kleivoet van de kust.
Château Capet-Guillier is een karakteristieke Cuvée van de Grands Crus van Saint Emilion, het resultaat van een strenge selectie binnen het perceel. Op een diep paarsachtige kleur biedt de neus aroma’s van knapperig zwart fruit, gesublimeerd door een fris boeket en aroma’s van kreupelhout. Een gestructureerd en rijk gehemelte met een lange en knapperige afdronk, aanwezige tannines die in de loop van de tijd zullen verbeteren. Een Cuvée om te rijpen, representatief voor de grote wijnen van Saint Emilion.
Zuidkust van Saint Emilion, perfect gelegen, op een Fronsadais-molasse met zijn actieve kalksteen. De natuurlijke afwatering en de hellingen maken het een ideale plek voor de teelt van Merlot, de koningsdruif van het landgoed met zijn aromatische rijkdom, zijn kleur en zijn knapperigheid. Daarbij komt nog Cabernet Franc, waarvan het frisse boeket en de zijdezachte tannines bijdragen aan een perfecte structuur. Wijnen van de percelen van de pied de cote dragen bij aan de complexiteit van de blend.
Het pand begon zijn organische conversie in de vintage 2020, een logische en natuurlijke benadering voor een kasteel en toegewijde mannen. Sinds 2021 bestaan er ook biodynamische praktijken.
Zeer weinig interventies, een werk van cavaillon, natuurlijk gras tussen de rijen met maaien, dat zal worden begraven voor de eerste hitte van de zomer. Een eerste sortering van de druiven zal na veraison op de wijnstokken gebeuren. Een tweede bij de receptie. Aankomst van de kaviaarballen in houten vaten, voor een langzame en gecontroleerde extractie, door ponsen met een duur van 4 weken maceratie, een persing van de zachtste met houten rolkooien, onder verticale druk. Malolactische gisting in vaten om de tannines af te ronden. En om een rijping van 12 tot 16 maanden af te ronden in Franse eikenhouten vaten met extra fijne houtnerven.
Net als bij druiven zijn aanzienlijke inspanningen vereist van de wijnboer… Waakzaamheid, anticipatie en observatie… Aanplant van zaailingen met een mengsel van granen die water verbruiken op de rijen en mechanisch werk van de cavaillon. Het zand kan erg droog zijn maar ook erg nat. Dezelfde semi zal een deel van de grond opdrogen, maar in perioden van aanhoudende hitte zal het concurreren met de wijnstokken, dus de vernietiging van de wijnstok zal worden uitgevoerd met klauwen om het in de aarde te begraven. Door de ontbinding wordt het een nuttige organische stof voor de wijnstok.
Sortering in de wijngaard gebeurt na veraison, daarna in de kelder.
Door het vat in betonnen vaten met een klein volume kan de plot nauwkeurig en nauwkeurig worden gewonnen door langzaam en waakzaam naar beneden te stoten… zonder het “terroir” van oorsprong van de druiven te vergeten.
Net als de grond is de schil van de druiven kwetsbaarder. Ze gaan niet te ver in deze extractie en respecteren de aroma’s van vers fruit en de finesse van de tannines. Een lichte verticale persing in een houten kooi en een malolactische gisting in temperatuur gecontroleerde vaten.
Elke batch wordt afzonderlijk gerijpt tot de uiteindelijke blend, in Franse eikenhouten vaten die al een tot twee jaargangen hebben gezien, altijd met het idee om de fruitige aroma’s te behouden.
“Een perfecte alchemie tussen de bodem, het klimaat, het reliëf, de hand van de mens en zijn knowhow”
Château Capet Guillier begon zijn ecologische transformatie meer dan tien jaar geleden met de komst van de teams van Antoine Moueix in 2009: onmiddellijke stopzetting van herbiciden, stopzetting van insecticiden in het proces, mechanisch en handmatig werk in de wijngaard, certificering HVE3 van de oogst 2017.
In 2020 overschrijdt het pand een nieuw niveau en begint de conversie naar biologische landbouw van de hele wijngaard. Een logische en zinvolle aanpak, gedragen door toegewijde en vrijwillige technische teams. De eerste gecertificeerde biologische vintage zal 2022 zijn.
In 2021 wordt bovenaan de zuidkust een permacultuur perceel aangelegd. Een unieke biodiversiteitsomgeving in Saint-Émilion, waar experimenten worden gecombineerd met het beheer van de wijnstokken (willekeurige aanplant van meerdere rassen, beheer in palen), de bescherming van planten (aromatische mulching van rijen tussen rijen, struiken en fruithagen), bodem werk (tractie van dieren), entomologische en biodiversiteitstelling. Een uniek experimenteel platform waarmee we meer te weten kunnen komen over onze wijnstokken en ons terroir. De sluitende tests zullen dan worden uitgebreid tot de hele wijngaard.
In 2021 worden ook biodynamische praktijken toegepast op de wijnstokken op de hellingen: bekrachtiging en verspreiding van hoornmest en silicabereiding, besprenkeling van verschillende kruidenthee tijdens het groeiseizoen.
Meer tekst en info vindt u op: http://www.antoinemoueix.com/
Exclusief wijnhuis voor Wijnkeuze-online. Prijs is incl. BTW.
Voor uw bijdrage in de verzend/verpakkingskosten kijk op Verzendkosten & levertijd.
De afbeeldingen geven een (sfeer)impressie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wist u dat de bestellingen ook in een Parcelshop bij u in de buurt kunnen worden bezorgd!
U krijgt bericht wanneer uw bestelling er is en u haalt binnen 5 dagen uw bestelling af op het moment dat het u uit komt. Vermeld tijdens het bestellen dat u uw bestelling wilt afhalen bij een Parcelshop en wij regelen dat voor u.