Wijnhuis Josselin, de beschrijving:
De Laroche familie produceert al sinds 1850 Chablis. Michel Laroche, de vijfde generatie, sloot zich in 1967 bij het familiebedrijf aan. Overtuigd door het potentieel van de Chablis appelatie, brak een periode aan van een geweldige uitbreiding die de 6 hectare uit 1967 bracht tot vandaag 130 hectare. Sinds de jaren 1980 volgt Michel Laroche de ontwikkeling in het zuiden van Frankrijk. In 1995 koopt hij het landgoed Mas la Chevalière, net buiten Béziers, waar hij 45 hectare topwijngaarden aanplant.
De diversiteit in het Terroir, klimaat en druivensoort in de regio zorgen ervoor dat hij een brede selectie wijnen kan produceren, variërend van verfrissende aperitief wijnen tot rijke, goed gebalanceerde wijnen die tien jaar en langer kunnen worden opgelegd. De energieke Michel Laroche leidt een imposante onderneming, met Chablis als basis. Al in 1850 kocht Jean–Victor Laroche de eerste wijngaarden. Na zijn aantreden in 1967 heeft Michel Laroche het familiebedrijf écht op de kaart gezet. Hij begon met 6 hectare, nu zijn het er 130. Laroche heeft sterk de nadruk gelegd op de kwaliteit in de wijngaard, voor excellente wijnen, van gemeentewijn tot Grand Cru. Hij zette de puntjes op de i door als een van de eersten in Frankrijk voluit te kiezen voor de schroefdop, zelfs voor verschillende Grands Crus. Dat tekent de dynamiek van Michel Laroche en zijn bijzondere domein.
Vanuit Chablis was Chili voor Michel Laroche, na de Languedoc –met Mas la Chevalière– een logische stap. Laroche bezit nu 47 hectare wijngaarden in Chili. Met zijn wijnmakers kan hij in het voorjaar tijdens de oogst afreizen naar Chili, en wijnen maken waarin de kennis van de Oude Wereld wordt toegepast. Elke druif komt uit de streek waar hij het beste past: Chardonnay uit het koele Casablanca, Pinot Noir uit het eveneens koele Leyda, Cabernet Sauvignon uit het warme Maipo. Enzovoort. Daarmee staat elke wijn –van Sauvignon Blanc tot Carménère, van Pinot Noir tot Cabernet Sauvignon– voor absolute perfectie, typisch voor druif en klimaat. Dat kan Laroche worden toevertrouwd als geen ander.
Michel Laroche voortdurende zoektocht naar nieuwe uitdagingen in bijzondere wijnlanden met authentieke druivensoorten bracht hem naar Zuid–Afrika.
Historie en toekomst kwamen in 2005 samen toen Michel Laroche de mogelijkheid kreeg het landgoed L’Avenir te verwerven. Het wijngoed omvat 70 ha, waarvan 55 ha wijngaarden en kon een jaar later worden uitgebreid met 48 ha waarvan 20 ha aangrenzende wijngaarden in Stellenbosch. Door de diversiteit van de grondsoorten gecombineerd met de koele zeewind worden hier druiven van uitzonderlijke kwaliteit en concentratie geproduceerd.
Eén van de meest kenmerkende eigenschappen van de Zuid–Afrikaanse wijnbouw is het prachtige zonnige klimaat. De temperatuur van de warme Kaap zon echter wordt sterk beïnvloed door de koele zeewind van de Atlantische en Indische Oceaan, waarvan het water door de invloed van de zuidpool niet warmer wordt dan 16 graden. Gecombineerd met het vakmanschap van Laroche heeft dat geresulteerd in wijnen van onmiskenbare klasse onder de naam Laroche L’Avenir. Wijnen waarin men de rijke aroma’s uit de natuur, de geestdrift en het avontuur van Zuid–Afrika terug proeft.