Speri Sant’Urbano Valpolicella D.O.C. Classico Superiore Veneto Italie BIO
Speri: zeven generaties.
De familie Speri begon zeven generaties geleden met het telen van druiven, Sinds vijf generaties maakt de familie ook wijn van de eigen druiven. Van Valpolicella tot Amarone. Amarone wordt gemaakt door de gezonde en rijpe druiven 100 dagen te laten indrogen. De druiven verliezen vocht maar geen smaak en de wijnen zijn daardoor rijp en complex. De uitgeperste druiven voor de Amarone worden toegevoegd aan de vaten met gistende Valpolicella en zo ontstaat de Ripasso.
Als echte druiventelers weet de familie Speri dat de kwaliteit van de wijn wordt gemaakt in de wijngaard. Omdat te onderstrepen zijn sinds 2015 al hun wijnen Biologisch gecertificeerd.
Monte Sant’Urbano landgoed, in de gemeente Fumane. Het strekt zich uit over een oppervlakte van 19 hectare. Gelegen op een heuvel op een hoogte van 280 – 350 meter boven de zeespiegel, de wijngaard van Monte Sant’Urbano geniet een uitstekende blootstelling aan de zon. Het kalkhoudende, kleiige terrein, van vulkanisch oorsprong, bevordert de retentie van vocht, voorkomt overmatige droogheid. Verona pergola-systeem geplaatst op richels ondersteund door droge stenen muren bekend als “marogne”. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 25 jaar.
De geschiedenis van het bedrijf Speri begon in de eerste helft van de negentiende eeuw, met slechts een paar hectare naast het huis van de familie Speris. In de loop der jaren heeft het bedrijf geïnvesteerd in nieuwe eigendommen in de hoogwaardige gebieden van Valpolicella Classica, zodat het nu 60 hectare bezit. De tijden zijn veranderd en het bedrijf is gegroeid, maar het blijft nog steeds in handen van het gezin, dat nu kan bogen op zijn zevende generatie.
De druiven vormen niet alleen de basis voor een goede wijn: ze geven het zijn essentie, zijn ziel, zijn persoonlijkheid. Ze passen zich aan het ritme van de natuur aan, ze maken zich thuis in het land waarin ze groeien en laten zich leiden door de handen van de vigneron. Het cultiveren van het land is een oude bezigheid, getint met traditie en de uitstraling van vervlogen tijden. De Speris zijn zeven generaties geleden begonnen als wijnbouwers in Valpolicella. Tijden veranderen, maar de oude waarden blijven bestaan, net als de trots van de Speris om deel uit te maken van een buitengewoon gebied zoals de Valpolicella Classica-zone en de morele plicht die zij hebben om de kenmerken ervan in de wijnen van hun bedrijf uit te drukken.
De wijn is gemaakt met alleen onze eigen druiven. Van de wijngaard tot de fles produceren we wijn met uitsluitend onze eigen druiven en ze houden nauwlettend toezicht op alle productiefasen, waarbij we veel aandacht besteden aan elk klein detail. Respect voor de natuur. De uitgebreide ervaring in de wijnbouw en onze voortdurende zoektocht om de kwaliteit te verbeteren heeft hen een bijzonder bewustzijn van traditie en omgeving gegeven. Het gebruik van het “hellende open pergoletta” -systeem ondersteunt de inheemse variëteiten het beste en geeft ze een optimale blootstelling aan zonlicht, met name in heuvelachtige gebieden.
Om de opbrengst in de wijngaard te verminderen, gebruiken ze de grastechniek en gebruiken ze geen meststoffen. Ze wieden, snoeien en verdunnen regelmatig. De wijnstokken worden behandeld met milieuvriendelijke producten en door het gebruik van moderne machines en gereedschappen is de hoeveelheid gebruikte fytosanitaire producten zeer beperkt.
De druiven worden met de hand geplukt en zorgvuldig geselecteerd.
De nieuwste technologie, de efficiëntie van de wijnproductiemachines en de hoogste kwaliteit materialen zijn niets zonder de expertise van degenen die ze bedienen.
Alle landgoederen die het bedrijf bezit, bevinden zich binnen de Valpolicella Classica (historische zone), in het beste wijnland, op een hoogte van 150 tot 350 meter met een aanzienlijke verscheidenheid aan terrein en microklimaten. Om deze microzones optimaal weer te geven, worden de druiven die afkomstig zijn van de belangrijkste wijngaarden afzonderlijk in wijn verwerkt, waardoor prestigieuze wijngaardwijnen worden gecreëerd die zijn vernoemd naar hun wijngaard van oorsprong.
De wijnstokken op de heuvel worden gekweekt op terrassen gevormd door droge stenen muren die ook in het Italiaans bekend staan als ‘marogne’. Deze hebben niet alleen een waardevol hulpmiddel om de helling kweek te verbeteren, maar hebben ook een historische waarde. Om deze reden kunnen we, door ze te bewaren, zeggen dat ze een kleine bijdrage te hebben geleverd aan de verrijking van het land.
Handmatige selectie van de druiven begin oktober. Licht drogen van de druif gedurende 3 weken in fruit-droogkamers met uitstekende condities in termen van temperatuur, vochtigheid en ventilatie. Beginnen met persen in november met een roller crusher-destemmer. Maceratie in roestvrijstalen tanks gedurende een periode van 10 dagen, met dagelijks overpompen en delestage. Overbrengen naar verglaasde cementtanks voor voltooiing van alcoholische en malolactische gisting. Vergrijzing in 500 l. eiken vaten voor 18 maanden en verfijning in de fles.
Deze tekst en meer vindt u op: www.speri.com
Exclusief wijnhuis voor Wijnkeuze-online. Prijs is incl. BTW.
Voor uw bijdrage in de verzend/verpakkingskosten kijk op Verzendkosten & levertijd.
De afbeeldingen geven een (sfeer)impressie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wist u dat de bestellingen ook in een ParcelShop bij u in de buurt kunnen worden bezorgd!
U krijgt bericht wanneer uw bestelling er is en u haalt binnen 5 dagen uw bestelling af op het moment dat het u uit komt. Vermeld tijdens het bestellen dat u uw bestelling wilt afhalen bij een ParcelShop en wij regelen dat voor u.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.