Umberto Cesari Moma sangiovese cabernet sauvignon Emilia Romagna Italië
Een merk, een lang avontuur van dromen en passie, dit is een uitdaging die Umberto Cesari gretig opvatte in de jaren zestig, met 20 hectare aan wijngaarden in het hart van Emilia Romagna. Door de jaren heen was hij in staat om andere wijngaarden, verschillende druivenrassen en ongekende, uitzonderlijke nieuwe wijnen toe te voegen. Al die jaren blijft echter één ding onveranderd: zijn passie voor wijn.
Wijngaarden, 680 kilometer betoverende groene golven. De heuvels op de grens tussen Emilia en Romagna zijn een waarlijke plek voor het kweken van de inheemse druiven in dit gebied, zoals Sangiovese, Albana, Pignoletto en Trebbiano, evenals een paar internationale variëteiten, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Merlot. De wijngaarden spreiden zich in alle richtingen uit, maar de focus bleef altijd liggen op de nauwgezette zorg aan elk: elke hectare wijngaard wordt verbouwd alsof het de enige was.
Zes afzonderlijke landgoederen, 175 hectare wijngaarden, 18.000 vierkante meter wijnkelders en hoofdkantoren, volledig opnieuw gestructureerd. De zes landgoederen – Ca ‘Grande, Liano, Laurento, Tauleto, Casetta en Parolino – beschikken elk over individuele kwaliteiten en persoonlijkheden, die de ware schat van de wijnmakerij vormen. De belangrijkste wijnmakerijen liggen boven in de heuvels, een complex volledig gecombineerd met innovatie en traditie. Dit is de ideale plek om de wereld van Umberto Cesari binnen te stappen.
Wijnbouwsystemen, hoofdzakelijk worden twee trainingssystemen gebruikt in de wijngaarden: Guyot, met jaarlijkse vernieuwing van de vruchtboom (de scheut die de druiven produceert) en Sporenkordon, met sporen (kleine rietsegmenten) van 1-3 knoppen op gelijke afstand van elkaar langs de permanente horizontale arm van de wijnstok. Het onderhouden van de vereiste lay-out van de wijnrijen is een uitdagende taak, waarbij professionaliteit wordt gevraagd die steeds zeldzamer wordt.
De oogst, die meestal plaatsvindt tussen september en oktober, is het moment waarop in de wijnmakerij het werk begint. In de wijnkelder wordt dat geduldige werk dat in de wijngaard is uitgevoerd een kwaliteitswijn. Omdat de wijngaarden dicht bij de wijnkelder liggen, kunnen de druiven op dezelfde dag worden geplet als wanneer ze worden geplukt. De rode druiven worden van de stengel ontdaan en geplet, en de most gaat naar stalen vergisters om te vergisten, terwijl de trossen witte druiven voorzichtig worden geperst om de most te scheiden.
Na de fermentatie is de laatste stap de rijping, een complex proces dat zich afspeelt in grote eiken ovalen die dienen om de sensorische eigenschappen van de wijn te verbeteren. Deze stap vereist ook minutieuze aandacht voor detail, omdat het de laatste voorbereiding is voor de grote finale in je glas.
Verschillende soorten wijn rijpen over verschillende periodes, van een paar maanden tot meerdere jaren, in grote eiken vaten, waar de wijn onderscheidende aroma’s krijgt en complexer wordt.
Het bottelen is een zeer delicaat proces, het moment waarop al het productieproces van de patiënt tot wasdom komt, dus elke afzonderlijke stap wordt met de grootste zorg uitgevoerd. Dan is de wijn klaar om te worden vrijgegeven en te genieten.
Moma kreeg het opvallende etiket door een prijsvraag uit te schrijven onder jonge kunstenaars. Eigenaar Umberto Cesari maakt met deze wijnen zelf ook kunst: hij combineert klassieke Italiaanse druiven als Trebbiano en Sangiovese met buitenlandse rassen als Chardonnay en Cabernet Sauvignon. Het resultaat: uitgesproken wereldse wijnen met een Italiaans karakter.
Podere Laurento. Een deel van de druiven die ervoor zorgen dat Moma Red wordt gemaakt, wordt verbouwd op dit landgoed, een oude boerderij die altijd eigendom was van de Curia di Bologna. Umberto Cesari kocht het meer dan dertig jaar geleden en bouwde daarop een verouderingskelder, de Bottaia Ca ‘Laurento. Tegenwoordig wordt het hele terrein geplant in gespecialiseerde en experimentele wijngaarden, beheerd in samenwerking met het departement Crop Sciences van de Universiteit van Bologna. De Podere Laurento is beplant met Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Chardonnay. De druiven geplant op deze uitgebreide en oude wijngaarden leveren de wijnen Moma Red, Laurento en Liano Chardonnay Sauvignon Blanc.
Exclusief wijnhuis voor Wijnkeuze-online. Prijs is incl. BTW.
Voor uw bijdrage in de verzend/verpakkingskosten kijk op Verzendkosten & levertijd.
De afbeeldingen geven een (sfeer)impressie en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wist u dat de bestellingen ook in een Parcelshop bij u in de buurt kunnen worden bezorgd!
U krijgt bericht wanneer uw bestelling er is en u haalt binnen 5 dagen uw bestelling af op het moment dat het u uit komt. Vermeld tijdens het bestellen dat u uw bestelling wilt afhalen bij een Parcelshop en wij regelen dat voor u.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.